Blogindlæg

Saml skrald og lav krea med det

Hvad siger du til at bruge skrald fra naturen til at lave krea med? Ville du gøre det eller synes du, det er ulækkert? Her får du en guide til at samle skrald med børn samt skraldgode kreaidéer ud af affald.

annonce: 

(Reklame / samarbejde med SPAR)

Jeg har virkelig fået øjnene op for, hvor meget skrald, der ligger i naturen - bare lige tæt på, hvor jeg selv bor. For børnene og jeg var i sidste uge ude og samle skrald.

Kreativ med Ungerne har nemlig indgået et spændende samarbejde med købmandskæden SPAR, hvor jeg skal levere en masse skraldgode idéer til dem her i løbet af 2020, dvs. kreative idéer ud af skrald. Det er lige noget for mig. 

Jeg måtte ud og se, hvad det egentlig er, der bliver smidt af skrald i naturen - måske noget af det kan bruges til krea?

23 tons affald samlet i 2019

SPAR er hovedsponsor for non-profit projektet Ren Natur. I 2019 samlede frivillige 23 tons affald for Ren Natur, hvoraf SPAR bidrog til at indsamle over 10 tons i samarbejde med lokale foreninger, som fik et økonomisk bidrag. Jeg tager hatten af for det. Virkelig imponerende.

Læs mere om hvordan foreninger kan samle skrald med REN NATUR

Skrald begravet af jord

Børnene og jeg trak i veste, handsker og tog snappere med, og så gik vi bare ud her, hvor vi bor. Vi bor på landet, tæt på en stor vej. Og der ligger simpelthen så meget skrald i vejkanten. Børnene var ret overraskede over hvor meget skrald, vi hurtigt fik samlet. 

Og meget af skraldet havde ligget der virkelig længe. Det lå nærmest begravet af jord. Vi måtte hive det op. Det er bare ikke godt, for fx plastik tager jo op mod 500 år om at blive nedbrudt i naturen.

Det er en lærerig oplevelse for børn at samle skrald. Og så kommer man samtidig ud i naturen og får frisk luft og lidt motion.

Vi fik lov at låne veste, snappere og handsker af Ren Natur til at lave dette blogindlæg. Ellers er det kun foreninger, der har kan få lov at låne sættene. Men snappere kan købes i de fleste byggemarkeder, og handsker og sikkerhedsveste har mange nok liggende i forvejen.

Se her hvordan du som forening kan samle skrald for Ren Natur

Sortér affaldet

Vi havde to poser med på vores skraldetur - en til rigtigt skrald og en til kreaskrald. For det er godt lige at have de ting separat, som man måske vil lave noget kreativt ud af. Det var sjovt at opleve børnenes begejstring, når de fandt noget, de kunne bruge til noget kreativt.

Plastikflasker, kapsler, lå fra kaffekopper, metaldåser og slikemballage er noget af det, vi kunne lægge i kreaskraldeposen.

Da vi kom hjem sorterede vi det, vi ikke ville bruge som krea, i plastik, metal, glas og restaffald. På den måde kan noget af det blive genanvendt. Det endte selvfølgelig alligevel med, at størstedelen var restaffald, som fx halvvådt, beskidt papir og andet, der desværre ikke kan genanvendes.

Mit hjerte har længe banket for affaldssortering. Jeg ved ikke, hvad det er. Jeg nyder virkelig at smide plastik til genbrug og at høre flaskerne klirre i glascontaineren.

Rengør kreaskraldet

Vi vaskede kreaaffaldet med opvaskehandsker på i en stor balje varmt vand med rengøringsmiddel i. Vandet skal være minimum 70 grader, hvis fx jordbakterier skal vaskes væk. Vi skrubbede det godt med en opvaskebørste. 

Slip fantasien løs

Når kreaskraldet er rengjort, så er det sådan set bare om at slippe fantasien løs. Jeg fandt på at lave en fin insekthave med bier, sommerfugle, fluer og mariehøns af skrald.

Se hvordan du kan lave en insekthave af skrald her 

Tips til at samle skrald med børn

  • Sørg gerne for veste, handsker og snappere - børn synes det er sjovt med udstyr. Særligt snapperne gør det skægt. Det gør også, at man er på god afstand af skraldet med sit ansigt.
  • Tag to poser med - en til skrald og en til det, I vil gemme.
  • Pas på jer selv, hvis I går langs en stor vej. Husk at gå mod kørselsretningen - så ser I bilerne. Gå så langt inde i siden, som I kan. Hav refleksvest på,  selvom I går ved højlys dag.
  • Gør det til en tingfinderleg - hvad finder vi? Kan vi bruge det til noget? Det falder de fleste børn meget naturligt at lege tingfindere.
  • Tjek lidt op på fakta om skrald, inden i går ud og samler skrald. Hvor lang tid tager det for plastik, metal og glas at blive nedbrudt? Mange børn kan godt lide den slags fakta. Se nedbrydningstiderne her 
  • Vej evt. affaldet, når I kommer hjem - det kan jo være, I kan kæmpe om at slå rekorden en anden dag.
  • Sorter affaldet i plastik, metal, glas osv., når I kommer hjem og smid det i de rette affaldsspande. 
  • Vask det kreaskrald, I vil være krea med i vand, der er minimum 70 grader varmt. Kom også rengøringsmiddel i.

 Se hvordan du kan lave en insekthave af skrald her