(Annonce / inviteret af Destination Bornholm / Foto: Mikkel Bækgaard)
Jeg tog hele familien - Mikkel (42 år), Agnes (10 år), Albert (7 år) og mig selv (42 år) - med på forlænget weekend til Bornholm. Der var kreative og lærerige oplevelser på programmet: Keramikworkshop, besøg på modellervoksfabrik, en tur på dinoudstilling og meget andet.
Bornholm er et skønt sted, for naturen er så anderledes end i resten af Danmark med de rå klipper. Og jeg har en familie, der bare elsker klipper, så dem blev der klatret og hoppet meget på på vores tur.
Bornholm har en helt særlig keramikhistorie. Leret på øen er nemlig af rigtig høj kvalitet. Og vi var så heldige selv at få lov til at lege med leret. Vi var nemlig til kreativ workshop for børn hos Hjorths Fabrik i Rønne. Et helt utroligt spændende sted, der både er et museum, et arbejdende værksted og et sted, der holder workshops.
Til workshoppen skulle vi først kigge på en udstilling med kunstneren Mikael Geertsens værker af keramik. Mørke skulpturer fyldt med dyremotiver som rejer og aber - ret sjovt at gå og spotte alle dyrene i værkerne, som var smukt sat op i et meget mørkt rum.
Herefter skulle vi selv.lave lerdyr i forme. Det var sjovt at mase leret ned i formene og skabe får, høns, katte og elefanter. Bagefter kunne vi male dyrene, og så bliver de brændt og glaseret og sendt hjem til os. Virkelig fedt. Dem glæder vi os til at modtage.
De har workshops for børn igen på Hjorths Fabrik i efterårsferien.
Læs om workshops på Hjorths Fabrik i efterårsferien her
Hjorths fabrik er virkelig et besøg værd. Den har ligget der siden 1862, og bygningerne er noget så smukke. Det var bare mit drømmested af et kreaværksted. Efter workshoppen gik vi rundt på den gammeldags fabrik og så de smukke tallerkner, kopper og meget andet stå til tørre. Og der var gang i drejebænkene, og vi så leret blive formet. Meget inspirerende.
Læs mere om Hjorths Fabrik i Rønne her
Vi besøgte også stedet, hvor den økologiske modellervoks Ailefo bliver lavet. Den seje iværksætter Christiane Larsen fra Bornholm står bag det. Hendes modellervoksrejse startede for fem år siden, hvor hun stod og rørte modellervoksen i sit eget køkken. Men nu har hun sin egen lille fabrik og distribuerer modellervoksen verden rundt. Så godt gået.
Christiane har tidligere arbejdet som sygeplejerske, og her oplevede hun mange børn med allergi. Og det var altså en del af motivationen for at starte med at lave økologisk modellervoks. At mindske allergi hos børn med en økologisk modellervoks uden skadelig kemi. 90 procent af råvarerne til modellervoksen kommer fra Bornholm.
Vi fik lov at lege med den lækre, bløde og allergivenlige modellervoks. Særligt min dreng Albert på 7 år har altid været virkelig glad for at modellere, så han var meget begejstret for at forme, mens vi hørte om hele Christianes modellervokseventyr.
Vi var også et smut forbi NaturBornholm, som er et slags oplevelsesmuseum. Her kan man lære om Bornholms natur, og stedet er rettet meget mod børn. Agnes og Albert var begge vilde med at være der. Og vi lærte noget nyt om Bornholm: Det er det eneste sted i Danmark, hvor man har fundet spor efter dinosaurer. For resten af landet var nemlig dækket af vand, da der for 65-200 millioner år siden levede dinosaurer på jorden.
Vi startede med at træde ind i en tidsmaskine - dvs. en lille biograf - som tog os 1,7 milliarder år tilbage. Og vi oplevede dinosaurer og jordskælv. Det var ret fint lavet, og stolene rystede under os, når der var jordskælv. Jeg lærte selv en del af det, og bagefter gik vi så gennem udstillingen, hvor der bl.a. var levende krokodiller og skildpadder.
Virkelig flot udstilling med mange opstillinger, montrer og udstoppede dyr udover dem, der var levende. Der var også tænkt mange aktiviteter ind til børnene i det undervejs, når vi fx, skulle løfte en sæk op med håndkraft. I sækken var der så meget som en europæisk bison spiser i løbet af en dag – og sådanne nogle bisoner er nemlig sat ud i Almindingen på Bornholm. Sækken var så tung, at Agnes, Albert og jeg kun lige med nød og næppe kunne få hejst sækken et par centimeter.
Der var også flere store modeller af dinosaurer. Og vi så forstenede dinosaur-fodaftryk, en lille dinosaurknogle, en forstenet dinosaurlort samt tænder fra dinosaurer. Alle fund fra Bornholm, og det er altså fund fra nyere tid - det første fund blev gjort i år 2000. Virkelig spændende - for det gør det med dinosaurer mere nærværende. De har faktisk levet lige her på det sted, vi nu kalder for Bornholm.
NaturBornholm har også meget spændende på programmet i efterårsferien, hvor der er kartoffeluge. Her er der masser af kartoffelaktiviteter for børn på programmet - fx at lave kartoffelansigter samt kartoffeltryk.
Læs om efterårsferiens aktiviteter for børn på NaturBornholm her
Vi besøgte også Lars Holmsted, som er kongen af fugleflet på Bornholm. Han har udgivet mange forskellige bøger med skabeloner til flotte fugle, man selv kan flette af papir. Jeg skal skrive en artikel om ham for ugebladet Hendes Verden. Og Lars havde virkelig mange gode tips til at arbejde med papir. Han bruger fx særlige kirurgiske sakse, som er de bedste til papirklip.
Vi fik også snakket lidt om børn og kreativitet, for han har holdt mange workshops for skolebørn. Og der er bare noget over at sidde og flette sin egen fugl. Børnene lægger mærke til alle de små detaljer ved fuglen, når de sidder med den i hænderne. Det er et emne, der optager mig vildt meget for tiden. Hvordan børn kan lære gennem det sanselige. Det er fantastisk spændende.
Lars kunne også fortælle om hobbyforretninger i Japan, han havde været i. Og de lød som paradis for mig. Et helt stormagasin kun med hobbymaterialer - en hel afdeling kun med sakse. Super inspirerende at møde Lars Holmsted i hans skønne hjem lige ned til kysten i Allinge.
Læs mere om Lars Holmsteds flettede fugle her
Min mand (og fotograf) Mikkel har altid været helt vild med klipper. Når vi skal vælge et feriested er klipper nærmest et must. Og den glæde har han i hvert fald overført til vores børn. Jeg ved snart ikke, hvor mange klipper det har sprunget fra og klatret på i løbet af vores tur til Bornholm. Vi besøgte også mange virkelig smukke steder: Hammershus, Ekkodalen, Helligdomsklipperne, klipperne ved Stammershalle, Opalsøen.
På den måde fik vi både lidt til hjernen/kreativiteten og til benene. Vi fik godt nok gået meget, og der var stejle bakker, så benene var godt trætte om aftenen. På den der gode måde, hvor man rigtig kan mærke kroppen.
Nu glæder jeg mig bare til næste gang, vi skal til Bornholm.
Tak til far i familien, fotograf Mikkel Bækgaard, for de flotte fotos. Han var også med på turen, men ikke jo så mange billeder af ham, så her får I et ;-)