Dekorationsbeton (i pulverform)
Vand
Syltetøjsglas (ca. 10 cm i diameter i toppen)
Balloner
Brun pakketape eller malertape
Farvepigmenter (pulver som blandes med colourfix)
Colourfix (flydende bindemiddel)
Pensel
Rørepind (fx ispind)
(Annonce)
Vi har haft det vildt sjovt med at lave drageæg. Som de fleste børn er Agnes og Albert fascinerede af alt med eventyr og drager. Så jeg fik idéen at lave drageæg sammen med dem. Og med dekorationsbeton fra MakeMake er det faktisk ikke så svært.
Det er et projekt, man skal bruge et par dage på, da betonen skal tørre, inden man kan male æggene. Men som sådan er det ret enkelt. Selvom det måske ser svært ud, så var jeg faktisk selv ret overrasket over, hvor nemt det var at lykkes med æggene.
Dekorationsbeton fra Make Make er en blanding af beton og ler, og det gør det virkelig nemt at arbejde med. For den er dejlig blød som ler at arbejde med.
Der er rigtig mange sjove trin for børnene i det her projekt. Lige fra at komme beton på balloner til at skulle blande de flotte farver fra Make Make af farvepigment og flydende bindemiddel (colourfix).
Køb et sæt med dekorationsbeton og farver her
1. Sæt ballon i syltetøjsglas
Pust ballonen op. Den skal ikke være alt for stor.
Sæt den fast på syltetøjsglas med brun pakketape eller malertape, som nemt kan tages af igen.
Vi lavede fire glas klar på den måde, inden vi gik igang med at blande betonen.
Jeg har bagefter læst, at det kan være en god idé med lidt vand i ballonen, inden man puster den op. Det fik vi ikke lige gjort, men tror det er en god idé, da det tynger ballonerne ned.
2. Lav dekorationsbeton klar
Selve betonen laves af dekorationsbeton (pulveriseret) blandet med vand og fiber. Der står på pakken, at man skal have handsker på, når man har med beton at gøre. Børnene fik havehandsker på, og jeg fandt nogle opvaskehansker.
Det er bedst, at den voksne står for at blande betonen.
Først blander du fiber i vandet, som du så blander kommer i dit afmålte dekorationsbeton (en skefuld fiber til 100 ml vand). Jeg brugte bare en gammel skyrbøtte til at blande betonen sammen i. 100 ml vand til 500g dekorationsbeton. Den blanding er nok til ca. et æg.
Jeg fandt ud af, at man slet ikke behøver at være så præcis med opmålingen af pulver og vand. Vores blev som en slags mudder.
Det er rigtig vigtigt, at du kommer fiber i, for det øger trækstyrken, så hvis man er så uheldig, at betonen begynder at revne. Så holder fibrene stadig sammen på det. Betonen revner kun, hvis den tørrer for hurtigt.
Fiber til beton kan du også købe hos Make Make, og det er simpelthen små hår, som hjælper med at holde sammen på æggene, når de er tørre.
3. Kom beton på ballon
Fordel nu betonen på ballonen. Det er faktisk ret nemt at have med at gøre. Vi prøvede både med en blanding der var lidt som ler og med en blanding, der var lidt som mudder. Og begge dele fungerede egentlig. Det bliver mere som ler, eller mere modellerbart hvis man tilsætter mere pulver. Alt efter hvilken konsistens man foretrækker.
Vi brugte en kniv til at fordele betonen rundt og skrabe det nogenlunde glat. Men det behøver slet ikke være helt glat. Det er godt med lidt struktur i ægget.
Lad ægget tørre en times tid og giv det gerne et lag mere. Nu skal det tørre i 24 timer, inden I maler det. Tør det i et rum med ca. 20 grader.
Man også kan lade første lag tørre til næste dag. På den måde har man et hårdt underlag at arbejde på, næste dag, hvis man vil have mere beton på. Her skal man bare huske at fugte den tørre beton inden man lægger vådt på.
4. Pop ballonen
Sørg for at ægget er helt tørt, inden du popper ballonen med en nål.
5. Bland farver
Nu kommer vi til et rigtig sjovt skridt for børnene. Nu skal de nemlig blande deres egen farve ud af farvepigment-pulver og bindemiddel (Colourfix). Albert fik blandet en rigtig flot rød farve med bronze i. Man kan blande de forskellige farvepulvere som man vil. Så der er også en masse farvelære i det for børnene.
Vi brugte gamle bøtter fra makrel og cremefraiche til at blande farverne i. Og så rørte vi rundt med en ispind.
Der står på pakken, at man skal have handsker på, så det havde vi. Malingen er så effektiv, at man kan komme til at skrubbe meget bagefter, hvis man får det på hænderne.
6. Mal ægget
Mal nu ægget som du vil. Malingen er meget tynd. Men den er super nem at male med. Den bliver nærmest suget ind i betonen. Og vi var meget imponerede over de flotte farver. Passer perfekt til drageæg i de naturagtige farver blandet med guld og bronze.
Du kan male skæl på, som jeg har gjort på det grønne. Først maler du ægget grønt eller en anden farve. Så lader du det tørre (det tørrer hurtigt) og så maler du skæl på med guld. Jeg malede også nogle tynde streger ned over til sidst, så det ser ud som om ægget er krakeleret.
Når ægget er tørt, kan du lade en drage flytte ind. Klip en af karton eller måske har du plastikfigur-drage, der kan flytte ind.
Køb et sæt med dekorationsbeton og farver her